8 viktige fakta om botox

Det er mye interessant informasjon man kan fortelle i forhold til botox og de forskjellige behandlingsformene man kan bruke botox til. I denne artikkelen har vi imidlertid kortet informasjonen ned til 8 av de viktigste punktene vi synes alle burde vite om botox.

Anneli Henriksson

Anneli er sykepleier og spesialist innenfor estetiske injeksjoner og medisinsk hudpleie. For Anneli er trygge og sikre behandlinger med naturlige resultater det viktigste. Derfor lager hun alltid personlige behandlingsplaner ut fra dine ønsker. Fyll ut skjemaet under for å få en gratis konsultasjon av Anneli.

Les mer om Anneli

Få gratis konsultasjon

1 - Botox er et giftstoff

Selv om botox ble godkjent som et legemiddel i 2002 er stoffet egentlig et giftstoff. Botox er merkevarenavnet på botulinum toxinet, som blir produsert av bakterien clostridium botulinum. Botox er et giftstoff som kan drepe et menneske, og ble ifølge mange historikere også planlagt brukt av amerikanerne som et biologisk våpen under andre verdenskrig.

Det er imidlertid ingenting å bekymre seg for dersom du planlegger å gjennomføre en botoxbehandling. For å være dødelig må botoxinjeksjonen være mellom 0,09 til 0,15 µg, mens man ved injeksjon til medisinsk bruk kun bruker 0,00073 µg. Det er dermed ingenting å være redd for. Botox er faktisk forbundet med svært få bivirkninger, se nedenfor i punkt 3.

Det er nettopp giften i botox som gjør opphav til de mange behandlingsområdene botox kan brukes innenfor. Botox har en muskellammende effekt, da den blokkerer et signalstoff som nervene i kroppen benytter til å sende meldinger til blant annet musklene.

2 - Botox kan brukes for å fjerne rynker

Botox er en ekstremt populær behandlingsform for å redusere rynker i ansiktet. Botox fungerer primært på de dynamiske rynkene i pannen. Dette er rynkene som har blitt til gjennom bevegelse i ansiktet. Dette er typisk sinnarynken, rynkene i pannen og smilerynken under øynene.

Rynkebehandlingen fungerer ved at man injiserer botox med en liten nål i musklene som ligger rett under huden. Musklene vil deretter bli lammet, og huden over vil bli glattere og rynkene vil normalt reduseres. Dette er grunnen til at botox ikke kan redusere rynker som har blitt til via sollys, da disse ligger mer utenpå huden.

Botox har normalt en svært god effekt mot rynker, og dette er hovedgrunnen til den ekstreme veksten av botoxbehandlinger de siste tiårene.

3 - Botox har normalt få bivirkninger

Det er normalt veldig få bivirkninger knyttet til behandling med botox. Til tross for at stoffet i større doser er giftig, har en liten og fortynnet dose liten skadevirkning. Normalt opplever de fleste nærmest ingen bivirkninger.

Bivirkninger man kan oppleve er for eksempel at man blir rød og hoven i behandlingsområdet, får små blåmerker, hevelser og lignende. Enkelte andre mer alvorlige bivirkninger kan oppstå, men er uvanlig. Merk at dette ikke er en uttømmende liste og at du må forhøre deg med behandler i hver enkelt tilfelle, da ingen kropp er lik.

4 - Botox kan brukes mot svette

Botox er ikke bare et legemiddel for den forfengelige og ungdomssøkende. Botox er også et seriøst legemiddel som brukes til å behandle en rekke vanskelige lidelser. Blant annet blir botox ofte brukt som et middel for å redusere overdreven svette.

Svette er helt normalt og er kroppens naturlige måte å kjøle ned kroppen på, men rundt 1-3 % av befolkningen svetter så mye at det blir en belastning i hverdagen. Overdreven svette kalles på fagspråket for hyperhidrose. Behandlingen foregår ved at man injiserer botox inn i svettekjertlene like under huden. Dette vil blokkere nerveimpulsene som går frem til svettekjertlene, og dermed vil produksjonen av svette reduseres.

Botox mot svette er normalt en svært effektiv behandlingsform og injiseres normalt under armhulene, i håndflaten, pannen og/eller under føttene.

5 - Botox kan brukes mot migrene

Botox blir også en stadig mer benyttet behandlingsform mot migrene. Migrene er et stort problem i Norge, og man antar at hele 15 % av alle kvinner og 7 % av alle menn i Norge lider av sykdommen. Sykdommen kan ødelegge livet til menneskene som lider av den, og koster også samfunnet millioner av kroner.

Migrenebehandling mot botox fungerer ved at man injiserer botox i musklene i hode-, nakke- eller skulderregionen. Man antar at det primært er overaktive muskler som utløser migreneanfallene. Ved å injisere botox i disse muskelområdene vil botox blokkere smertesignalene til musklene. Som en følge av dette vil man dermed indirekte blokkere utviklingen av migrene.

Botox mot migrene fungerer variabelt. For noen har det ekstremt god effekt, og livet forbedres betraktelig. Andre merker igjen mindre effekt. På denne måten er det vanskelig å si konkret om behandlingen vil fungere for hver enkelt på forhånd.

6 - Botox varer ikke permanent

Mange tror at botox varer permanent. Dette er feil. Effekten av en botoxbehandling avtar normalt med tiden, enten behandlingen har vært for å redusere rynker, svette, migrene, skjeling eller lignende. Grunnen til dette er at kroppen med tiden vil skille ut giftstoffet.

Hvor lenge botox vil ha en effekt vil variere i forhold til person og behandling, men normalt vil effekten vare mellom 6-9 måneder. Nyere forskning synes å tyde på at effekten av botox blir lengre for hver ny gang man gjennomfører behandling (på samme behandlingssted). Det kan synes som om musklene blir svakere for hver gang man injiserer botox, slik at det tar lengre tid for den å gjenopprettes til sitt opprinnelige nivå.

7 - En botoxbehandling går veldig fort

Botoxbehandling med rynker har i visse fagkretser blitt kjent som en “lunsjbehandling”. Grunnen til dette er at en botoxbehandling går veldig fort. En behandling tar sjelden mer enn 15-30 minutter. Dermed kan man nærmest ta lunsjpause fra jobben, stikke innom nærmeste klinikk for å ta litt botox, og så komme tilbake før pausen er over. Dette er selvfølgelig noe forenklet, men navnet har en viss realitet i seg.

Grunnen til at behandlingen går så fort er at det normalt bare er å injisere noen doser med botox for så å vente på effekten. Særlig ved rynkebehandling går prosessen raskt. Det kan ta noe lengre tid dersom man for eksempel skal injisere botox mot migrene eller svette, men også i disse tilfellene vil behandlingen gå relativt fort.

I tillegg til å gå fort er også en botoxbehandling relativt smertefri. Nålen er tynn og et stikk vil normalt kun føles som et myggstikk. Når behandlingen er ferdig kan du normalt fortsette dine daglige gjøremål som vanlig.

8 - Botox og fillere kan brukes sammen mot rynker

Botox er klart mest kjent i forbindelse med rynkebehandling og dermed mener vi dette punktet også fortjener et punkt på listen. Botox er ikke lenger det klare alternativet for mange når det kommer til rynkebehandling. I den nyere tid har botox også fått følge av såkalte fillers, som består av det naturlige stoffet hyaluronsyre. Hyaluronsyre er et stoff som kan binde ekstreme mengder vann, og dermed bidrar det til å holde huden fuktig og elastisk.

Mens botox fungerer best mot de dynamiske rynkene, kan fillerne brukes i områder hvor botox ofte ikke er så effektivt. Dette er eksempelvis under øynene og linjen mellom nesen og munnvikene. På grunn av dette er botox og fillere ofte en god kombinasjon sammen dersom man skal gjennomføre en litt større behandling i ansiktet. De vanligste fillerne på markedet i dag er restylane, juvederm og teosyal.

Anneli Henriksson

Anneli er sykepleier og spesialist innenfor estetiske injeksjoner og medisinsk hudpleie. For Anneli er trygge og sikre behandlinger med naturlige resultater det viktigste. Derfor lager hun alltid personlige behandlingsplaner ut fra dine ønsker. Fyll ut skjemaet under for å få en gratis konsultasjon av Anneli.

Les mer om Anneli

Få gratis konsultasjon