Botox i leppene

Leppebehandling blir stadig mer og mer normalt i dagens samfunn. Det er flere grunner til at mennesker ønsker å behandle leppene. For det første ønsker yngre kvinner ofte noe mer størrelse eller fylde i leppene, eller en mer markant leppeform. Den andre gruppen er som oftest eldre kvinner som ønsker å gjenopprette leppens opprinnelige fylde, da leppen normalt blir mindre med årene. Uansett hvilken behandling du måtte ønske er det flere relativt enkle måter du kan behandle leppene på.

Vi får ofte spørsmål om man kan sette botox i leppene. Svaret vårt er da normalt at dette er mulig, men at dette som oftest ikke er noe vi anbefaler. Istedenfor anbefaler vi normalt å benytte seg av såkalte HA-fillere. I denne artikkelen vil vi forklare kort hva botox og restylane er, og forskjellen på de forskjellige stoffene. Deretter vil vi forklare hvilken behandlingsform vi anbefaler for leppene, hvordan denne typisk vil se ut, hvilket resultat man kan forvente, eventuelle bivirkninger og lignende.

Anneli Henriksson

Anneli er sykepleier og spesialist innenfor estetiske injeksjoner og medisinsk hudpleie. For Anneli er trygge og sikre behandlinger med naturlige resultater det viktigste. Derfor lager hun alltid personlige behandlingsplaner ut fra dine ønsker. Fyll ut skjemaet under for å få en gratis konsultasjon av Anneli.

Les mer om Anneli

Få gratis konsultasjon

Botox og HA-fillere

Botox er et toksin som kommer fra bakterien clostridium botulinum. Det egentlige navnet på botox er botulinumtoksin type A, men botox er bare det produsenten kaller stoffet for siden det er enklere å huske. Botox er et giftstoff som kan forårsake botulisme og stoffet vil i større doser være dødelig. Faktisk er stoffet så farlig at amerikanerne angivelig planla å bruke det som et biologisk våpen under andre verdenskrig.

Dosen som brukes under injeksjon er imidlertid langt mindre enn dødelig dose, slik at det ikke er noenting å bekymre seg for. De fleste legemidler er jo farlige i større doser. Faktisk er en botoxbehandling forbundet med relativt liten risiko og bivirkninger. Botox virker på den måten at når det injiseres i kroppen vil giftstoffet hindre overførselen av nervestoffer. Dette vil føre til at muskler lammes og at overførsel av nerveimpulser til indre organer lammes.

Botox er et seriøst legemiddel som ikke bare brukes innenfor rynkebehandling, men også til å behandle spasmer og muskelsmerter, overdreven svetting, kronisk migrene, skjeling og lignende.

Mens botox er et giftstoff er HA-fillere noe ganske annet. En HA-filler er ikke et legemiddel slik som botox, men kun et fyllstoff som brukes innenfor kosmetisk behandling. Fillerne har dermed ikke det samme bruksområdet som botox. En filler er et fyllstoff man injiserer i huden for å redusere rynker, forstørre lepper, endre ansiktsform og lignende.

En HA-filler består primært av stoffet hyaluronsyre. Dette er et naturlig stoff som finnes i kroppen og i huden. Hyaluronsyre har en ekstremt god evne til å binde vann og fungerer dermed som en mekanisme for å gjøre leddene mer smidige og øke fuktigheten og elastisiteten i huden. På grunn av dette er hyaluronsyre et veldig passende stoff å injisere i huden. Siden hyaluronsyre består av et naturlig stoff er behandlingen lite forbundet med risiko og innebærer normalt få bivirkninger.

De mest kjente HA-fillerne i dag er restylane, juvederm og teosyal. Innenfor leppebehandling er restylane det desidert mest populære og fyllstoffet har vært på markedet i over 20 år.

Botox eller restylane til leppene

Når det kommer til leppebehandling vil vi normalt anbefale restylane fremfor botox. Grunnen til at botox fungerer så bra innenfor rynkebehandling er den muskelhemmende effekten. Botox gjør at muskelen under huden slapper av slik at huden glattes og og rynkene reduseres.

Men i forhold til leppebehandling kan det nettopp bli et problem at legemiddelet har en muskelhemmende effekt. Dette kan nemlig føre til at botox negativt påvirker uttalen. Siden botox kan svekke muskelstyrken kan dette påvirke leppen og gjøre det vanskeligere å uttale visse ord og uttrykk. Dette er naturligvis ikke noe man ønsker, særlig når man har andre behandlingsmetoder.

I enkelte tilfeller kan vi sette botox i leppen, men dette er i særlige tilfeller. I noen tilfeller setter vi for eksempel botox i overleppen på personer som typisk går og snurper leppene sammen. Da vil botox normalt løse opp dette problemet.

Det vi primært anbefaler til leppeforstørrelse er restylane eller en annen HA-filler. Grunnen til dette er at restylane er et mye mer passende stoff i forhold til leppebehandling. Stoffet inneholder som nevnt hyaluronsyre. I tillegg til å kunne forme leppen eller gjøre den større vil også dette stoffet bidra til å opprettholde leppens fuktighet. Da stoffet allerede finnes i kroppen fører heller ikke injisering av stoffet til noen lignende bivirkninger som en botox kan føre til.

Behandling med restylane

En restylanebehandling vil være relativt enkel og kortfattet. Botoxbehandling har tidligere fått kallenavnet “lunsjbehandlingen”, da den går så fort. Man kan dermed nesten dra fra jobben i lunsjen, gjennomføre behandlingen og være tilbake ferdigbehandlet innen lunsjen er ferdig. På lik linje med botox kan også en restylanebehandling kalles for en “lunsjbehandling”. Behandlingen er svært enkel, hurtig og lite forbundet med risiko.

I forkant av behandlingen vil du normalt ha en time med en behandler hvor dere snakker om hvordan du ønsker at leppene dine skal se ut og hvorfor du ønsker behandling. Dere skal her komme frem til den beste løsningen i forhold til dine ønsker. Deretter gjennomfører dere behandlingen samme dag eller avtaler en ny time på et senere tidspunkt.

Ved selve behandlingen vil du normalt få en bedøvelse. Deretter vil behandleren injisere botox i leppen med en tynn nål. Samtidig vil behandleren massere fyllstoffet rundt i leppen for å unngå klumping. Behandlingen er i utgangspunktet ikke særlig smertefull, men du vil uansett være bedøvet slik at du vil føle svært liten smerte. Behandlingen er normalt gjennomført på en halvtime.

Etter behandlingen er ferdig vil du normalt kunne fortsette dagen som vanlig. De fleste er imidlertid ofte litt røde og hovne på leppen som følge av bedøvelsen, og velger dermed å være hjemme en dag eller to. Du kan se resultatet med en gang, men husk at du ofte vil være litt rød og hoven slik leppen ikke vil være så pene før dette har gitt seg.

Resultat og bivirkninger

De fleste blir svært fornøyde med resultatet av en restylanebehandling. De aller fleste ønsker å gjøre leppene noe større, fyldigere eller endre leppeformen noe, og dette er relativt enkelt å få til med restylane. Alle behandlere har et sterkt fokus på å skape et naturlig resultat, slik at overbehandling eller for stor leppe er veldig uvanlig.

Effekten av restylane vil i likhet med botox ikke være permanent, da kroppen med tiden vil bryte ned den injiserte hyaluronsyren. Hvor lenge behandlingen vil vare vil variere noe i forhold til selve behandlingen og personens unike forhold, men normalt vil effekten avta etter omkring 4-6 måneder. Leppeområdet er i stadig bevegelse, slik at en injisering her vil vare kortere enn andre områder som er lite bevegelige. Mange velger å fylle på mer restylane når effekten avtar, men det er også mulig å holde seg til en behandling.

Det er relativt få bivirkninger ved restylane. Grunnen til dette er som sagt at stoffet er basert på det naturlige stoffet hyaluronsyre, som allerede finnes i kroppen. Enkelte bivirkninger er det alltid mulig å få ved en behandling, og typiske bivirkninger er rødhet, hovenhet, nummenhet, blåmerker og lignende. Bivirkningene vil ikke være permanente. Legg merke til at denne listen ikke er uttømmende, og at det henvises til pakningsvedlegget til restylane.

De mest alvorlige bivirkningene kommer som oftest av at en uerfaren behandler har utført behandlingen, og vil typisk innebære at fyllstoffet har klumpet seg, at leppen blir uproporsjonal, at man blir overbehandlet og lignende. Pass dermed på at du alltid oppsøker en behandler som kan vise til gode resultater og som har mye erfaring.

Anneli Henriksson

Anneli er sykepleier og spesialist innenfor estetiske injeksjoner og medisinsk hudpleie. For Anneli er trygge og sikre behandlinger med naturlige resultater det viktigste. Derfor lager hun alltid personlige behandlingsplaner ut fra dine ønsker. Fyll ut skjemaet under for å få en gratis konsultasjon av Anneli.

Les mer om Anneli

Få gratis konsultasjon