Botox i pannen

Jo eldre man blir jo mer rynker får man. Sollys, kontinuerlig bevegelse i ansiktet og lignende faktorer bidrar i stor grad. Rynker er naturligvis ikke noe man nødvendigvis vil fjerne, og kan ofte gjøre et ansikt finere. Et helt rynkefritt ansikt ser sjeldent naturlig ut og er ikke noe de fleste ønsker.

Anneli Henriksson

Anneli er sykepleier og spesialist innenfor estetiske injeksjoner og medisinsk hudpleie. For Anneli er trygge og sikre behandlinger med naturlige resultater det viktigste. Derfor lager hun alltid personlige behandlingsplaner ut fra dine ønsker. Fyll ut skjemaet under for å få en gratis konsultasjon av Anneli.

Les mer om Anneli

Få gratis konsultasjon

Imidlertid kan for mange rynker føre til at man ser trøtt, sliten eller sint ut selv når man ikke er det. Et ansikt som kunne sett ungdommelig ut ser isteden eldet og dratt ut. Særlig gjelder dette i pannen, der man kan få både horisontale og vertikale rynker som kan bidra til en panne som har mistet sin ungdommelige gnist. I slike tilfeller er det ingenting i veien for å gjennomføre en liten behandling med botox for å minimere noen av rynkene, for å vinne tilbake et mer ungdommelig fjes.

I denne artikkelen vil vi forklare hva botox er, hvordan man kan minimere rynkene i pannen med botox, hvordan behandling vil foregå, hvilket resultat du kan forvente, eventuelle bivirkninger og lignende.

Kort om botox

Botox er et annet navn på botulismetoksin, som produseres av bakterien clostridium botulinum. Botox er et toksin og er dermed giftig. Botox binder seg til nervene og hindrer frisetting av acetylkolin. Dette fører til at musklene man injiserer botox inn i lammes.

I stor nok mengde er botox dødelig. I langt mindre doser kan det imidlertid være gunstig i en rekke forskjellige behandlingsformer. Grunnen til dette er den muskellammende effekten legemiddelet har. Stoffet ble godkjent som legemiddel i Norge i 2002.

Botox brukes til forskjellige behandlinger. Blant annet brukes botox innen rynkebehandling, behandling av overdreven svette, behandling av migrene, muskelsmerter og lignende. Botox er først og fremst kjent som et middel mot rynker, og det er i denne forbindelse botox for alvor har blitt kjent blant befolkningen. Slikt sett har botox ofte blitt noe sett ned på som et seriøst legemiddel, men det er viktig å huske på at legemiddelet har andre bruksområder enn kun kosmetisk behandling.

Fremover skal vi fokusere på botox innenfor kosmetisk behandling, da spesifikt botox i pannen.

Botox i pannen

Det er primært to forskjellige rynker i pannen kundene vil behandle med botox. Den første gruppen er de horisontale rynkene vi har mellom øyenbrynene og hårfestet. Disse blir stadig dypere med årene og får oss til å se eldre og tidvis mer bekymret ut. Den andre gruppen er den såkalte sinnarynken, som befinner seg mellom øyenbrynene. Alle disse rynkene er heldigvis godt mulig å behandle med botox.

Det er relativt enkelt å forklare hvordan botoxbehandling fungerer i forhold til å redusere redusere rynker i pannen. Behandleren vil simpelthen sprøyte inn små og fortynnende menger botox i musklene under sinnarynken eller de horisontale rynkene i pannen. Når botox er injisert i musklene vil legemiddelet blokkere et signalstoff som nervene i kroppen bruker for å sende meldinger til musklene. På grunn av dette får ikke nervene gitt de rette beskjedene til musklene, og dette vil føre til at musklene ikke klarer å trekke seg sammen. På grunn av dette vil huden bli flatere og rynkene mindre synlige.

Botox egner seg best til behandling av rynker som oppstår når man bruker ansiktsmusklene. Disse rynkene kalles gjerne dynamiske rynker. Både rynkene mellom øyenbrynene og de horisontale rynkene i pannen er typisk dynamiske rynker, slik at botoxbehandling egner seg godt i disse områdene.

Behandlingen

En botoxbehandling i pannen er relativt enkel og tar kort tid. Det første behandleren vil gjøre er å rengjøre ansiktet grundig. Det er viktig å desinfisere ansiktet for å unngå eventuelle infeksjoner. Deretter vil behandleren sprøyte botox inn i musklene like under huden under sinnarynken eller de horisontale rynkene i midten av pannen. Det vil kun sprøytes inn svært små doser, akkurat nok til at musklene rett under huden blir lammet slik at rynkene vil bli mindre synlige.

Behandlingen gjør normalt ikke så veldig vondt og er lite forbundet med risiko. De fleste mener at stikkene ikke føles som mer enn myggstikk. Behandlingen er også unnagjort på kort tid. Normalt tar hele behandlingen under en halvtime.

Etter behandlingen vil du kunne være litt rød og hoven i behandlingsområdet, men dette vil variere. Du vil føle deg helt fin etter behandling og vil normalt kunne fortsette dagen som normalt rett etter behandlingen er ferdig. Slikt sett er botox mot rynker i pannen en svært enkel behandlingsform som går veldig fort. I realiteten kan du ta behandlingen i lunsjpausen på jobben, såfremt klinikken er nærme nok.

Resultat

De fleste opplever svært gode resultater med botoxbehandling i pannen, og av rynkebehandlinger er det pannen som er det stedet botox injiseres oftest. Botox trenger litt tid for å virke, slik at resultatet normalt ikke vil være synlig før omkring en uke etter behandling, og før du ser full effekt kan det gå helt opptil tre uker.

Hvor lang tid det tar før du får full effekt vil variere i forhold til person til person, men det er altså ingenting å fortvile dersom du ikke føler deg noe yngre når du ser deg i speilet samme kveld som behandlingen er fullført.

Når du har fått full effekt av behandling vil du normalt enkelt kunne se at huden har blitt glattet ut og og at rynkene har blitt mindre synlige. Botox vil kun lamme de musklene som har blitt behandlet, slik at du kun vil se effekt på områdene som er behandlet.

Resultatet av en botoxinjeksjon varer ikke permanent, da effekten vil avta med tiden som går. Dette mener de fleste er en fordel, da det gir større rom for eksperimentering. Man er heller ikke låst av behandlingen dersom man senere skulle angre eller ønske tilbake til sitt opprinnelige utseende.

Hvor lenge effekten av botox i pannen varer vil variere fra person til person, men normalt vil effekten vare rundt 5 måneder. De fleste klinikker anbefaler å gjenta behandling 2-3 ganger i året for full effekt. En behandling er ikke gratis slik at man må vurdere antall behandlinger ut fra økonomisk kapasitet og behov. Noen synes for eksempel det er viktigst å ha full effekt i sommerhalvåret.

Selv om effekten ikke varer permanent viser forskning likevel at effekten av botox normalt varer lenger for hver gang man tar det. Grunnen til dette tror man er fordi musklene blir mindre aktive jo lengre de er lammet, og dermed vil det ta lengre tid før musklene kommer tilbake til sin opprinnelige størrelse. Derfor vil også huden forbli glattere.

Bivirkninger

Normalt er det svært få bivirkninger forbundet med botox, som er en av hovedgrunnene til at behandlingsformen har blitt så populær. Noen bivirkninger kan imidlertid forekomme. De vanligste bivirkningene er smerter, hevelse, prikking eller nummenhet i huden, nedsatt følelse i behandlingsområdet, rødhet, ømhet, blåmerker og lignende.

Som alle andre injeksjoner kan også prosedyren medføre infeksjon, men dette skjer svært sjeldent. Mer uvanlige bivirkninger er alvorlige allergiske reaksjoner med symptomer som kan omfatte elveblest, hevelse i ansiktet, kortpustethet, og besvimelse.

Det er viktig å presisere at de aller fleste botoxbehandlinger foregår helt uproblematisk uten noen nevneverdige bivirkninger. Særlig gjelder dette i Norge hvor det er strenge krav til sikkerhet og hvem som kan utføre injeksjonene. I Norge er det er kun leger, plastikkirurger, tannleger, samt sykepleiere med skriftlig attest fra lege som får utføre botoxinjeksjoner.

Husk at denne listen ikke er uttømmende og at du i alle tilfeller må konsultere med behandler i forhold til ditt enkelt tilfelle. Alle kropper er forskjellige og vil reagere ulikt på forskjellige legemidler.

Ikke alle skal heller bruke botox. Blant annet skal du ikke bruke botox dersom du er allergisk mot botulinumtoksin type A eller noen av de andre innholdstoffene i botox, dersom du har en infeksjon på behandlingsområdet, dersom du er gravid eller ammende, dersom du går på blodfortynnende medisiner, eller lignende.

Botox kan kombineres med fillers

Botox er ikke den eneste behandlingsformen mot rynker. Mer krevende behandlingsformer er blant annet laserbehandling eller plastisk kirurgi. Disse behandlingsformene er mer permanente, men involverer en mye større prosess, kostnad og risiko. Vi anbefaler dermed disse behandlingsformene til de færreste.

En behandlingsform som imidlertid ligner på botoxbehandling er injisering av såkalte HA-fillere. En HA-filler er et fyllstoff som injiseres i huden via en sprøyte, på relativt lik måte som botox. Ha-fillere består av stoffet hyaluronsyre, som er et stoff som naturlig finnes i huden. Slikt sett er dette en fordel i forhold til botox, som egentlig er et giftstoff.

De mest kjente fillerne i Norge er restylane, juvederm og teosyal. Primært brukes fillers for leppebehandling, men har i økende grad blitt brukt til behandling av rynker. HA-fillere kan brukes istedenfor botox, men vi opplever ofte at det fungerer best sammen med botox, da de forskjellige stoffene kan fungere best til ulike rynker. For eksempel opplever de fleste at botox som oftest er best for å redusere sinnarynken, mens restylane på den annen side kan fungere veldig godt til å redusere de horisontale rynkene i pannen. Skal du forstørre leppene anbefaler vi som også restylane.

Hvilken av behandlingsformene som passer best er vanskelig å si konkret, og må vurderes i forhold til hver enkelt person og hvordan rynkene ser ut. Dette er derfor noe vi anbefaler å finne ut i veiledning med behandler.

Pris for botoxbehandling i pannen

Hvor mye en botoxbehandling koster vil variere ut fra hvor mange rynker du skal behandle og hvilken klinikk du oppsøker. Skal du behandle både sinnarynken og de horisontale rynkene vil det nødvendigvis bli dyrere enn dersom du bare skal behandle en av rynkene. Det er vanskelig å si konkret hvor mye en behandling vil koste, men normalt vil prisen på en botoxbehandling ligge på mellom 2500-4000 kr.

Anneli Henriksson

Anneli er sykepleier og spesialist innenfor estetiske injeksjoner og medisinsk hudpleie. For Anneli er trygge og sikre behandlinger med naturlige resultater det viktigste. Derfor lager hun alltid personlige behandlingsplaner ut fra dine ønsker. Fyll ut skjemaet under for å få en gratis konsultasjon av Anneli.

Les mer om Anneli

Få gratis konsultasjon