Botox i sinnarynken

En av de mest kjente behandlingsformene i Norge når det kommer til kosmetiske inngrep er nok botox i sinnarynken. Salget av botox har eksplodert de siste tiårene, og vil sannsynligvis bare fortsette å øke i årene som kommer. Sammen med såkalte fillers har nok botox kommet for å bli. Det er flere grunner til den økte populariteten, de primære årsakene tror vi er den enkle og raske behandlingsformen kombinert med den lille risikoen og få bivirkningene tilknyttet behandlingen.

I denne artikkelen vil vi snakke om botoxbehandling mot sinnarynken. Vi vil forklare kort hva botox er, hvordan en behandling vil foregå, eventuelle bivirkninger, kostnad og lignende.

Anneli Henriksson

Anneli er sykepleier og spesialist innenfor estetiske injeksjoner og medisinsk hudpleie. For Anneli er trygge og sikre behandlinger med naturlige resultater det viktigste. Derfor lager hun alltid personlige behandlingsplaner ut fra dine ønsker. Fyll ut skjemaet under for å få en gratis konsultasjon av Anneli.

Les mer om Anneli

Få gratis konsultasjon

Hvem behandler sinnarynken?

Sinnarynken er en av de mest markante rynkene i ansiktet, og er typisk en rynke de fleste får med årenes gang. Mange ansiktsuttrykk fører til at vi rynker området mellom øyenbrynene, og slikt sett bidrar dette til at rynken setter seg med årene. Det er naturligvis ikke noe galt i å ha en sinnarynke. Dette kan tvert i mot bringe karakter til et ansikt og gjøre det mer interessant.

Likevel kan en sinnarynke også få oss til å se eldre ut, og mange opplever også at de ser mindre glade og fornøyde ut. Da botox er ekstremt effektivt for å redusere denne rynken bidrar tilgjengeligheten til at mange velger å behandle området. Vi opplever at det er mange forskjellige grupper som kommer inn for en behandling av sinnarynken.

I den første gruppen, som tilhører en relativt stor andel av kundene, befinner forretningsmennene seg. Dette er som oftest menn fra 35-60 som ønsker å se mindre slitne og mer opplagte ut. I den andre gruppen befinner kvinnene seg, stort sett kvinner fra 30-60 år, enten barnemødre eller single, som ønsker et mer ungdommelig utseende.

Kort om botox

Botox er et middel som er muskelavslappende og på den måten brukes til å behandle en rekke tilstander i kroppen. Botox inneholder virkestoffet botulinumtoksin type A. Dette er et giftstoff som framstilles fra bakterien clostridium botulinum. I større doser er botox dødelig og en rekke nasjoner har tidligere faktisk vurdert å bruke stoffet som et biologisk våpen.

I mindre doser er imidlertid botox helt trygt, og etter ekstremt mange behandlinger regnes botox som en relativt risikofri behandling som innebærer få bivirkninger. Botox kan injiseres i enten musklene, dypt inn i huden eller blæreveggen. Botox virker ved å delvis blokkere nerveimpulsene til de musklene som har blitt injisert, og reduserer for kraftige sammentrekninger i disse musklene.

Botox ble anerkjent som et legemiddel i 2002 og brukes idag til å behandle en rekke tilstander. Ved siden av rynkebehandling brukes botox effektivt og relativt ofte innen blant annet behandling av overdreven svette (hyperhidrose), kronisk migrene, muskelspasmer, skjeling og lignende.

Behandling av sinnarynken

Botox fungerer primært på de dynamiske rynkene i ansiktet. Dette er rynkene som primært har blitt til ved muskelsammentrekning og bevegelse i ansiktet. Typiske eksempler på dynamiske rynker er sinnarynken, de horisontale rynkene i pannen og smilerynkende under øynene. For å forstå hvorfor dette er tilfelle må man forstå hvorfor botox fungerer på å redusere rynker. Når man injiserer botox inn i musklene rett under huden vil dette ha en lammende effekt på musklene. Dette fører til at muskelen under huden slapper av, og dermed vil huden over glattes ut og rynkene vil reduseres.

På grunn av dette vil ikke botox fungere på såkalte statiske rynker, som primært er en følge av sollys og lignende. Huden vil her være skadet på utsiden, og skal man behandle disse rynkene burde man istedenfor benytte seg av HA-fillere. Vi skal kort forklare hva dette er senere.

Siden sinnarynken er en dynamisk rynke er botoxbehandling imidlertid ekstremt effektivt på akkurat dette området. Behandlingen går veldig fort og lettvint og er relativt smertefri. Dette er nok en av hovedårsakene til at så mange tar en botoxbehandling i dette området.

Behandlingen har tidligere fått kallenavnet “lunsjbehandlingen”. Dette er fordi behandlingen går så fort at man kan ta den under lunsjpausen på jobben og rekke tilbake innen pausen er ferdig. Dersom man bare skal behandle sinnarynken vil man kun injisere botox i området rundt denne rynken, og dette vil sjelden ta mer enn 15 minutter.

Behandlingen vil også være relativt smertefri, og de aller fleste kan gå tilbake til sine daglige gjøremål rett etter behandlingen.

Det kan ofte ta noe tid før huden blir påvirket av resultatet, siden muskelen kan bruke litt tid på å slappe av. Derfor er det ingenting å stresse over dersom du ikke ser noen effekt av behandlingen med en gang. Normalt vil du se en del effekt etter 2-4 dager, og etter en uke vil du normalt kunne se god effekt.

Andre rynker og behandlinger

Når man først er inne hos behandler for å behandle sinnarynken velger mange å også behandle andre rynker. Særlig er det greit å kombinere behandling av sinnarynken sammen med de horisontale rynkene i pannen eller smilerynkene under øynene. I slike tilfeller vil botox fungere bra.

Det er også mulig å kombinere botox med en såkalt fillerbehandling. Fillere er et stoff som også injiseres i huden for å redusere rynker, men stoffet fungerer litt annerledes enn botox, og på grunn av dette vil fillers ofte kunne kombineres med botox. Mens botox reduserer rynker ved at det får muskelen til å slappe av og dermed huden til å bli glattere, fungerer fillers ved at man injiserer et fyllstoff under huden som bidrar til å fylle opp tomrommet og dermed gjør huden glattere.

Fillers består av stoffet hyaluronsyre, som er et naturlig stoff som finnes i huden. Stoffet kan blant annet binde ekstreme mengder vann og bidrar til å gjøre huden fuktig og elastisk. Slikt sett er fillers et naturlig og trygt alternativ til botox. Fordelen med fillers er at de også kan bidra til å redusere statiske rynker, og passer også godt til å behandle endel rynker som botox ofte ikke er så effektive på. På grunn av dette bruker man ofte de to midlene i samspill dersom man skal behandle flere rynker i ansiktet.

Det er vanskelig å si generelt hva du burde velge av botox og fillers, da dette vil variere fra person til person og særlig behandlingområdet. Skal du kun behandle sinnarynken vil de fleste imidlertid være enige om at det normalt er best å bruke botox.

Eventuelle bivirkninger

Det er få bivirkninger knyttet til botoxbehandling og liten risiko knyttet til selve behandlingen, og dette er nok en av de største årsakene til at behandlingen har vokst så mye i popularitet.

Når det kommer til selve behandlingen er det viktig å velge riktig behandler. Pass på at du velger en behandler som har erfaring innen behandling av sinnarynker, og kan vise til gode resultater. Å behandle sinnarynken er ikke den mest vanskelige behandlingsformen, men det er likevel en del ting som kan gjøres feil slik at ekspertise ikke må undervurderes.

Når det gjelder bivirkninger vil de fleste ikke oppleve noe særlig av dette. Noen bivirkninger er som ved alle behandlinger imidlertid normale. Dette kan for eksempel være at du er rød og hoven i behandlingsområdet, opplever blåmerker. hevelse, smerter, prikking og nummenhet, nedsatt hudfølelse, utslett, svimmelhet, hodepine, stive eller såre muskler og lignende. Av mer alvorlige og sjeldne bivirkninger opplever noen blant annet infeksjon, elveblest, allergiske reaksjoner, feber, muskelspenninger, virusinfeksjoner, krampeanfall og søvnvansker.

Legg merke til at denne listen ikke er uttømmende og at du burde konsultere med lege i forhold til din enkelte kropp. Som sagt er det ikke normalt å oppleve noen særlige bivirkninger ved behandling av sinnarynken, og de aller fleste vil gå nærmest upåvirket av behandlingen.

Anneli Henriksson

Anneli er sykepleier og spesialist innenfor estetiske injeksjoner og medisinsk hudpleie. For Anneli er trygge og sikre behandlinger med naturlige resultater det viktigste. Derfor lager hun alltid personlige behandlingsplaner ut fra dine ønsker. Fyll ut skjemaet under for å få en gratis konsultasjon av Anneli.

Les mer om Anneli

Få gratis konsultasjon