PRP behandling

Stivhet, smerter, og plager fra ledd er noe mange opplever. Dersom dette er vedvarende og blir mer og mer smertefullt, så kan det være fornuftig å vurdere utredning for artrose. Leddlidelsen, som også kalles slitasjegikt, er mest vanlig i personer over 60 år. Irritasjonen er ofte høy grunnet smertene, og kanskje enda høyere grunnet de manglende behandlingene.

Det finnes selvfølgelig medisiner og muligheter for trening, men allikevel har det offentlige begrenset med alternativet til behandling. I den private sektoren har allikevel PRP behandling blitt mer og mer populært. Teknikken som ble først brukt offisielt tilbake i 2009, på en amerikansk fotballspiller, har i dag blitt viktig for heling av artrose.

Siden mer enn halvparten av Norges befolkning rammes av lidelsene, så er det unektelig gode nyheter at flere behandlinger utvikles. Smertene oppleves ofte i knær, hofter, fingre, og skuldre. Det er ikke alltid smertene er like store, men et vedvarende problem er at de ofte aldri gir slipp. Plagene er helt klart store, selv om en bare skulle gå rundt med mindre smerter i lang tid.

PRP behandling ønskes derfor velkommen av mange, og resultatene har vært gode. Disse resultatene avhenger selvfølgelig noe av lidelsene som skal helbredes, men sett over ett er dette for eksempel et mye bedre alternativ enn medikamenter. Hva er så PRP behandling? Hva koster PRP behandling? Og hvem kan benytte det? Det skal vi se nærmere på i denne artikkelen.

Anneli Henriksson

Anneli er sykepleier og spesialist innenfor estetiske injeksjoner og medisinsk hudpleie. For Anneli er trygge og sikre behandlinger med naturlige resultater det viktigste. Derfor lager hun alltid personlige behandlingsplaner ut fra dine ønsker. Fyll ut skjemaet under for å få en gratis konsultasjon av Anneli.

Les mer om Anneli

Få gratis konsultasjon

Hva er PRP behandling?

En PRP behandling er rimelig unik, siden det faktisk er pasientens eget blod som benyttes for å hele leddsmertene. Prosessen begynner med at en blodprøve blir tatt av pasienten. Denne blodprøven blir så plassert i sentrifuge, og denne kaster blodet rundt i høy fart. Dette gjør at blodets forskjellige deler skilles fra hverandre.

I den nederste delen av beholderen til blodprøven finner vi nå røde blodceller. Disse er ansvarlige for transportering av oksygen rundt i blodårene. Denne delen av blodet fjernes helt. Øverst ligger plasmaene i blodet, som har en gul farge. Disse hjelper til med å stoppe blødninger. Mellom disse to lagene befinner de hvite blodcellene og blodplatene seg.

Disse har også egenskaper til å stoppe blødninger, og de bidrar dessuten med vekst. Dette kommer først og fremst av at de er gode bærere av proteiner. Faktisk har kroppen små blødninger og skader hele tiden som denne delen av blodet fikser, uten at vi mennesker egentlig legger veldig mye merke til det.

Hele poenget med en PRP behandling er å ta ut plasma, blodplater, og hvite blodceller, da dette er den sterke delen av blodet for helbredelse. Når denne delen av blodet er skilt ut, så skal dette injiseres i den delen av kroppen hvor skaden eller lidelsene har oppstått. Dette er forenklet forklart slik PRP behandling fungerer.

Hva kan PRP behandling brukes til?

PRP behandling brukes som nevnt til personer med artrose. Det er ganske enkelt fordi behandlingen gir kroppen evnen til å bygge opp igjen skadde muskler og ledd. Gjennom proteiner, og evnen til å stoppe blødninger, så har PRP behandlingen en rekke vekstfaktorer som bygger opp igjen de svake delene av kroppen.

Dette faktumet kan en derimot dra nytte av på mange andre måter også, noe selvfølgelig klinikker har dratt nytte av. Skjønnhet har for eksempel stor nytte av vekstfaktorer. Det er på bakgrunn av mangel på collagen, et protein i huden, at vi mennesker får rynker. PRP behandling kan bidra til å få vekstfaktorene i gang igjen her.

Hårtap er også et stort problem i Norge, spesielt blant menn. Her er det helt vanlig at grunnlaget for hårtapet er dårlig blodsirkulasjon og mangel på proteiner. En PRP behandling kan bidra med at håret får vokse til fyldighet igjen, uten langsomme år med diverse hårprodukter som lover både det ene og det andre.

Vekstfaktorene fra en PRP behandling har også evnen til å lege arr og skader. En NFL-spiller ble i 2009 leget raskt fra en leddbåndskade etter at han gikk gjennom en PRP behandling. Resultatet var at han fikk delta i Super Bowl, som er årets største kamp i amerikansk fotball. Det er med andre ord mange bruksområder for PRP behandling.

Hva koster det?

Hva koster PRP behandling? Dessverre er det korte svaret at dette avhenger helt av hvor stor behandlingen er og hva skadene som skal forbedres faktisk er. I grunn blir spørsmålet på mange måter litt som å spørre hva en bil koster. Allikevel finnes det en rekke gode svar til kosmetiske PRP behandlinger.

En kosmetisk PRP behandling koster gjerne et sted mellom 5,000 kr og 10,000 kr. Da er ofte målet å fjerne rynker, hele arr, og lignende kosmetiske inngrep. Det er også mange som benytter PRP behandling for jevnere hud, redusering av porer, samt behandling av solbrent hud. For mellom 5,000 kr og 10,000 kr kan en få mange av disse behandlingene.

Skal en reparere større skader hurtigere gjennom PRP behandling, slik som nevnte leddbåndskade, så kan kostnaden stige ganske høyt. Det er også verdt å nevne at det offentlige altså ikke tilbyr behandlingen, slik at du vil være nødt til å velge en privat klinikk. Dette kommer i de aller fleste tilfeller med det faktum at behandlingen koster mer.

Dessuten er et siste poeng å merke seg ved PRP behandling at den ikke varer i evig tid. Selv om PRP behandling er et flott alternativ her og nå, og det har vist seg å fungere til mange situasjoner, så må det benyttes om igjen innen noen år. Det er med andre ord et behov for påfyll, men dette vil for de aller fleste være verdt det, spesielt for det kosmetiske med tanke på den lave prisen.

Hva skjer etter behandlingen?

Etter alle medisinske inngrep er det viktig å se på resultatene. PRP behandling skiller seg en god del ut, da en her ikke injiserer for eksempel et fremmed objekt inn i kroppen. Det er tross alt en behandling som går ut på å flytte blodplatene og plasma fra ett sted i kroppen til et annet sted i kroppen din.

Allikevel er ikke prosessen helt uten bivirkninger, og det er slik at en vil oppleve noe rødhet rundt området for injeksjonen. Det er også vanlig å være litt hoven i akkurat dette området. Disse bivirkningene vil derimot være borte i løpet av kun 24 timer, og de aller fleste opplever minimalt med bivirkninger.

Noen pasienter opplever også blåmerker fra PRP behandling. Disse er ikke farlige, men heller bare et normalt resultat av prosessen som foregår i kroppen. En kan til og med unngå at disse blir synlige ved å være føre var med kremer. Disse kremene kan effektivt fjerne de største blåmerkene, slik at du fremstår helt vanlig etter behandling.

Det er med andre ord ganske sparsommelig med bivirkninger, og samtlige er problemer som raskt går over. I rundt 1 av 1,000 tilfeller vil det være mindre tegn til infeksjoner. Velger du en profesjonell klinikk for din behandling, så reduserer du derimot sjansene for infeksjoner betraktelig. Utover disse er det ingen andre kjente bivirkninger av PRP behandling.

Hvor mange behandlinger trenger en?

Antall behandlinger som er nødvendig for resultater avhenger selvfølgelig av hvor alvorlig skaden er. Ved kosmetiske inngrep avhenger det også av hvor utbredte rynkene er, eller for eksempel hvor solbrent huden din er i et område. Til syvende og sist kan tross alt PRP behandling gjøre en begrenset forskjell, men det hjelper med regelmessige behandlinger.

Intervallene mellom behandlingene for PRP er på 12 uker. Dette innebærer altså at en vanligvis ikke vil kunne motta behandlinger mer regelmessig enn dette, og det vil heller ikke være hensiktsmessig. Dessuten, om din første PRP behandling gir de ønskede resultatene med en gang, så skal du ikke følge disse intervallene heller.

Generelt er det anbefalt med 1-3 behandlinger det første året, dersom en ønsker kosmetiske inngrep i huden. Andre behandlinger kan kreve færre eller flere behandlinger, og dette kan du snakke med lege om. Merk at de fleste kun behøver et par behandlinger årlig så snart de har fått effekten fra de første behandlingene sine.

Selv om kostnaden ikke vil være stor av flere behandlinger, så er det også viktig å være både realistisk og tålmodig. En må være realistisk i den forstand at PRP behandling vil hjelpe deg, men den har ikke evnen til å helbrede enhver skavank. Samtidig skal en være tålmodig, da det ikke alltid er slik at første behandling fungerer optimalt. Noen ganger kreves det flere behandlinger for resultater.

Er PRP behandling godkjent?

Enkelte klinikker har fremstilt PRP behandling som stamcellebehandling blant annet. Dette medfører ikke sannhet, men har blitt brukt aktivt for å oppnå mer annerkjennelse. Tross mange positive kliniske studier, så er nemlig ikke PRP behandling fastsatt som en offentlig metode for å helbrede skader i kroppen.

Det vil i praksis si at PRP behandling ikke er en behandling som tas i bruk ved offentlige sykehus. Dette stammer fra det faktum at behandlingen varierer fra situasjon til situasjon. I andre land er allikevel PRP behandling blitt offentlig godkjent, og dette kan vise seg å bli resultatet også i Norge en dag.

Det at PRP behandling ikke er godkjent som en offisiell behandling betyr på ingen måte at det ikke virker. Dette betyr heller ikke at behandlingen er ulovlig. Dermed kan du som pasient velge denne behandlingen når ingen andre behandlinger har den ønskede effekten for deg, og når medisiner heller ikke fungerer mot artrose.

Dessverre er det slik i mange tilfeller at helsevesenet henger bak med behandlinger, ofte siden ikke nok kliniske studier har funnet sted. Dette er naturligvis for å beskytte befolkningen, men samtidig utelater det en rekke gode behandlinger, slik som PRP behandling. Denne behandlingen har hatt god effekt hos mange, og den kan også hjelpe deg med dine plager.

Hvem passer behandlingen for?

Som nevnt passer selvfølgelig behandlingen for en rekke grupper mennesker. Leddgikt, kosmetiske inngrep, og idrettsskader er blant de mange problemene som PRP behandling kan hjelpe med. Men hvilke grupper rent demografisk er det PRP behandling passer for? Det finnes her noen få unntak.

I Norge er det lov å behandle alle hudtyper med PRP behandling. Det er også lov å behandle alle personer som faller inn under 18 år til 100 år, i utgangspunktet. Dette er på bakgrunn av at personene ikke faller inn under de gruppene som nevnes nedenfor.

Det er nemlig et par grupper som er utelatt fra behandlingen. Den første gruppen er gravide. Det vil altså ikke under noen omstendigheter tilbys behandling til gravide, og har en mistanke om graviditet, så anbefales det å ta en test.

Dessuten er også såkalte blødere utelatt fra behandling. Dette sier seg vel mer eller mindre selv, men det er viktig å unngå mangel på blod i enkelte deler av kroppen, samt infeksjoner for denne gruppen. De har tross alt ikke de samme sterke evnene til å regenerere blodet. Dermed vil ikke denne gruppen tilbys PRP behandling.

Finn PRP behandling i dag

Dersom du faller inn under gruppene med leddgikt, kosmetiske behov, eller en skade du ønsker at skal leges raskt, så kan PRP behandling være det rette valget for deg. Til en kostnad på bare mellom 5,000 kr og 10,000 kr, så er dette en veldig rimelig investering i helsen. En trenger vanligvis også bare 1-2 behandlinger årlig for å opprettholde det fine resultatet.

Merk at du er nødt til å benytte deg av en privat klinikk. Disse finnes det derimot allikevel mest sannsynlig flere av i ditt nærområde. Her er det viktig å gjøre grundig research og sammenligne godt mellom de ulike klinikkene. Gode leger og fornuftige priser er selvfølgelig alltid en god kombinasjon når du skal velge behandling.

Uten vedvarende bivirkninger, til en rimelig penge, og med gode resultater å vise til, så er PRP behandling med rette blitt et populært alternativ. Spesielt om du sliter med artrose, så vet du hvor tungt dette kan være. Mangelen på andre gode behandlinger gjør PRP behandling til et lyspunkt. Finn din PRP behandling i dag, og opplev gode resultater.

Anneli Henriksson

Anneli er sykepleier og spesialist innenfor estetiske injeksjoner og medisinsk hudpleie. For Anneli er trygge og sikre behandlinger med naturlige resultater det viktigste. Derfor lager hun alltid personlige behandlingsplaner ut fra dine ønsker. Fyll ut skjemaet under for å få en gratis konsultasjon av Anneli.

Les mer om Anneli

Få gratis konsultasjon